VARFÖR ÄR DET SÅ LÄTT ATT SÄGA ATT MAN LIGGER INNE MED ÅRHUNDRADETS FÖRKYLNING OCH SÅ SVÅRT ATT SÄGA ATT MAN HAR ÅNGEST?

Vi funderade över varför vi människor har så lätt för att berätta ”att vi måste gå tidigare för att vi ska till tandläkaren” men så otroligt svårt för att berätta ”att vi måste gå tidigare för vi ska till psykologen”. Hur kan det ha blivit så fel? Psykisk ohälsa är vår tids största folksjukdom och inte minst bland unga människor växer den för varje dag som går. Statistiskt sett drabbas var fjärde person någon gång under sitt liv av någon form av psykisk ohälsa och var sjätte timme tar någon i Sverige livet av sig. 
Vi bestämde oss för att göra något åt saken. Ida som själv lidit av panikångest och varit anhörig till en bästa vän med bulimi smsade Sofie en dag i november 2014 och förklarade att hon hade en podcastidé som skulle ta upp psykisk ohälsa bland unga och bryta tabut som idag vilar över detta livsviktiga ämne. Sofie som varit anhörig till Ida i hennes panikångest och även anhörig till samma bästis med bulimi som Ida hakade snabbt på idén och så föddes Ångestpodden.
Hur gick det? Från att vara helt okända växte podcasten på 8 månader till 100 000 lyssningar i månaden och idag, 2 år senare har podcasten mer än 300 000 lyssningar i månaden. 

Vi är inga utbildade psykologer och vi är inga läkare eller terapeuter men vi är två unga vuxna som pratar ungdomarnas språk och som möter ungdomarna där de finns. Inget Filter, som startades i augusti 2915 skal fungera som paraplyet under vilket vi samlar våra sociala medier som aktivt, varje dag jobbar för att bryta tabut kring psykisk ohälsa. Vi möter ungdomarna på de plattformar de rör sig och lotsar dom vidare till sjukvård och hjälporganisationer där de kan få hjälpen de behöver. Genom föreläsningen "Förr eller senare känner du igen dig" möter vi även ungdomarna i skolan. Samtidigt vill vi fungera som opinionsbildare och förändra samhällets syn på den psykiska ohälsan.
Tiden är inne för att vi nu ska kunna gå in i fikarummet eller klassrummet och säga ”jag måste gå klockan 14 idag för jag ska till psykologen”.
Kärlek, I & S

Ida Höckerstrand  Foto: Rebecca Fexby

Ida Höckerstrand
Foto: Rebecca Fexby

  Sofie Hallberg  Foto: Rebecca Fexby   

 Sofie Hallberg
Foto: Rebecca Fexby